Generation Why

11 Dec

Gegroet vijftigigplusser,

De laatste tijd wijst u uw vinger nogal veel richting mijn generatiegenoten. We zouden lui, totaal gedesinteresseerd en egocentrisch zijn. Het klopt dat de vele minkukkels die u op de stenen bankjes van de Meir ziet hangen tijdens schooltijd geen klap voor hun kop waard zijn, maar wie kan het ons uiteindelijk kwalijk nemen?

Ik zou niet zozeer spreken van een gebrek aan interesse als wel van een gebrek aan vertrouwen, op ieder vlak.

We worden dagdagelijks geconfronteerd met de dwalingen van ons systeem en pessimistische beleidsmakers die bassen dat “dit land om zeep is”.
Zinnen als
“waarom zou ik nog naar school gaan, het heeft geen nut, kijk maar naar al die werkloosheid”
“dit is formatieronde 89 en we hebben nog altijd geen akkoord (enter: dit land is om zeep!)”
“ik geloof misschien wel in de christelijke waarden maar ik verfoei het instituut kerk”
“allemaal goed en wel, die bijdragen voor de sociale zekerheid, maar wie gaat er voor mijn pensioen zorgen later?” zijn legio in 2010

Deze teleurstellingen en angsten worden niet opgevangen, wat leidt tot een toename van je m’en foustisme, egoïsme en cynisme. Waarom zou de jeugd zich nog engageren als er niets of niemand is die hen nog motiveert? Niemand die hen laat zien dat bepaalde waarden zoals solidariteit en stabiliteit nog de moeite zijn. De oudere generatie, u mevrouw/mijnheer, pikt daarop in en wijst op het lak aan engagement.

Was het in uw tijd echter niet allemaal een tikkel duidelijker? U wist waar u voor vocht, uw problemen lagen voor uw neus. Leuven Vlaams! Seksegelijkheid! Personalisme! Geef ons een bloem en wat gras dat nog groen is! Ban de Bom! Pak de Pil! 

Wij worden opgezadeld met long term problems zoals de vergrijzing en de opwarming van de aarde. Problemen waar wij op dit moment nog niets van merken. We krijgen formaties, regeringsonderhandelingen en infantiel gekibbel onder onze neus geduwd al ware Brussel-Halle-Vilvoorde het epicentrum van ons bestaan. En voor de jeugd zijn er dan nog de Europese octrooien, laat ons Quickie bedanken! Als het er echt toe doet worden we een machine, met Engeland als brutaalste voorbeeld. Vandaag op dit moment ahora echter worden wij niet persoonlijk getroffen. Generation Me vindt het allemaal een ver van hun bed show, en houdt zich bijgevolg liever bezig met de wie er in wiens bed belandt show. Seizoensstops van GossipGirl zijn het einde van de wereld, en niets is triester.

Het is waar, de laksheid zit er stilaan ingebakken. Maar had u dezer dagen graag op de barricades gestaan?

Peace, Love en andere tennistermen, 

Een jongere die net zoals het merendeel van haar generatie wél geeft om het feit dat er mensen in de kou slapen, dat drinkbaar water nog steeds een privilege is en de belangrijke adviseuren van de machtigste man ter wereld mannetjes van GoldmanSachs zijn

Advertenties

9 Reacties to “Generation Why”

 1. Bart december 11, 2010 bij 6:52 pm #

  Hmm, inhoudelijk zwakke post. Maar dat kan aan mijn eigen mening liggen. 🙂

  Ook veel te kort om ten gronde iets duidelijk te willen stellen, of om een indruk achter te laten.

  • Jan Seurinck december 12, 2010 bij 9:27 am #

   Bart, wie je ook bent, ik kijk uit naar jouw inhoudelijk en vormelijk sterke blogposts. Dan moeten wij ons niet meer met aanmodderen onledig houden.

   • Bart december 13, 2010 bij 12:31 am #

    Wij? Ben je in de waan dat jij de woordvoerder bent van een hele samenleving of sociale groep? 🙂

    Mijn excuses dan. Ik dacht dat de schrijfster in kwestie haar eigen mening verwoordde… maar eigenlijk, ik vermoed dat ik met die gedachte ook juist zit.
    Nog een vermoeden: een blogje schrijven is niet met de intentie de ja-knikkers te bedienen, maar net reactie los te weken.

    Dit alles gezegd zijnde: mijn schrijverstalent en beschikbare tijd is iets te beperkt, en een goede discussie voert men bij pot en pint, ofte water en pen indien het ietsje serieuzer en doeltreffender moet.

    Kort samengevat (en dus ook onvolledig) komt het er op neer dat ik het er niet mee eens ben dat de ‘toestand’ van het merendeel van de hedendaagse ‘jeugd’ te wijten is aan een gebrek aan vertrouwen in beleidsmakers en dat de toestand van de huidige maatschappij niet motiveert.
    Uiteraard is elke generatie een kind van z’n tijd. Wat ondermeer niet goed aangehaald is in de blog, is de economische evolutie die er geweest is op beleidsvlak. We leven in een liberalere en geglobaliseerde wereld, wat maakt dat prioriteiten anders liggen (niet per se ‘slechter’). We kennen ook meer welvaart nu, en zitten op een zodanig niveau dat prioriteiten anders liggen dan vroeger. Hij kan cliché zijn tot en met, maar Maslow’s piramide heeft véél waarde. Behoeften liggen nu effectief anders en zij hiërarchisch. Problemen van nu zijn vaak ook complexer, en daarom net dat een standpunt in nemen niet simpel is. Persoonlijk vind ik dat net boeiender.
    Als de teneur van de post was dat je de jeugd van nu helemaal niets kwalijk kan nemen, dan zit je natuurlijk deels juist. Maar het is eveneens niet de schuld van de generatie voor ons: dat is te simplistisch. Het hoeft ook niemands schuld te zijn.
    En bovenal, en daarmee sluit ik af: er wordt nu niet per se meer met de vinger gewezen naar de jongere generatie, als vroeger…

   • Ruby Thursday december 13, 2010 bij 12:12 pm #

    Bart dat is inderdaad wat ik bedoel. Onze behoeften liggen elders, en eigenlijk hébben we het best goed in de maatschappij waarin we leven. We zouden ons echter moeten inzetten voor het behouden van bepaalde waarden en statuten die ons leven zo makkelijk (zullen) maken en voor problemen die zich in de toekomst zullen voordoen. Die “strijd” is moeilijker te strijden dan die men vroeger streed.

    Onze prioriteiten liggen inderdaad elders, maar een werkbare leefbare maatschappij nu en over 30 jaar is geen overbodige luxe.

    Het spijt me als je deze blog te kort vindt schieten, nochtans merk ik dat langere blogposts minder gelezen worden.

 2. Luc De Cock december 13, 2010 bij 8:43 am #

  Wordt er hier verwezen naar de generatie van 1968? De revolterende bende. De generatie die in de jaren 80 zelf de macht overnam, met het nieuwe politiek correcte denken. De wannabe wereldverbeteraar van toen. De inmiddels pre-gepensioneerden, die zich hebben teruggetrokken in hun stulpje in Zuid-Frankrijk of Toscane, om van daaruit hun memoires te neer te pennen ? Om ook maar een beetje aan vingerwijzen te doen.

  Niemand houdt U echter tegen om ook eens op straat te komen. De kasseien op te breken, er wat ramen mee in te gooien, en de lokalen van de Blandijnberg te molesteren.

  Ik vrees dat de huidige jongeren, de “zap” generatie, er eentje is van teveel keuzes, teveel opties en het eigenlijk zelf niet zo goed meer weet.

  Less could be so much more.

 3. Avaneech december 13, 2010 bij 12:07 pm #

 4. alignementparfait december 13, 2010 bij 9:54 pm #

  Goede leesvoer, je blog.
  “Peace, Love en andere tennistermen” deze wordt een klassieker.

 5. Pini december 15, 2010 bij 12:46 pm #

  Luc

  In welke wereld leef jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: