De Gelezen Levieten

1 nov

Wie het ongeluk opzoekt moet achteraf niet komen jammeren, maar lieve God ende Jahweh wat heb ik nood aan een fraaie met retropapier behangen klaagmuur na de voorbije middag. De Boekenbeurs bezoeken (ja jullie gebeden hebben duidelijk gewerkt!) op één november met een gloeiende koortskop en een pijnlijke rug is vràgen om een pesthumeur. I’ve got what I bargained for.

Aangezien pro-activiteit een van mn stokpaardjes is zet ik mn ergernissen om in een bruikbaar whatdo-book voor de Medemens die “verlofdagen” gebruikt om zich ‘en masse’ en ‘en marginale’ op een of ander evenement voort te slepen. Bobbejaanland. Flair Shopping Day. De première van “Zot van A”. De Boekenbeurs.

Aanschouwt hier dan ook mijn Guide-To-Getaways, die waarschijnlijkerwijze niet voor jullie nobele en wijze oogjes bestemd is. Maar wieweet is het aangenaam leesvoer.

1) De camera is niet uw vriend.
Het is zeer waarschijnlijk dat een actie of openingsdag gefilmd zal worden door een lokale of nationale nieuwsdienst. In tijden waar het politiekgewijs maar niet opschort en zelfs een terroristische aanslag in bijna-EU land Turkije de journaalheadlines niet haalt is komkommernieuws de delicatesse bij uitstek. Gelieve de uiting van uw opwinding echter te beperken tot een elleboogstootje aan uw buur of een schampere “ha!”. Er is absoluut geen nood om stil te blijven staan en de hele rij slenteraars achter u op te houden omdat u tevergeefs met uw kop voor de camera wil gaan hangen. Een kleine koude douche van een studente journalistiek die het reilen en zeilen van nieuwsselectie en nieuwsgaring een beetje onder de knie heeft: uw opgewonden rode blinksmoel haalt hoogstwaarschijnlijk de eindmontage niet. Overigens bent u waarschijnlijk niet het journaalkijkende type, dus u zou het resultaat niet eens hebben kunnen bewonderen.

2) Denk aan uw voorkomen
U beweegt zich nog steeds op een openbare plaats voort, en uw drijfveer is waarschijnlijk onderandere die dat u achteraf kan zeggen dat u “erbij” was en het ook “gezien” heeft. Laat het daarbij. U wil echt niet zelf gezien of, God behoede, geroken worden. Was uzelf dus de bewuste ochtend, en trek propere normale kleding aan. Een klein vogeltje fluistert me in dat signerende Sonja Kimpen niet onder de ondruk zal zijn van uw bloot middenrif, hoe afgetraind het ook moge zijn.

3) Laat kinderen die nog niet zelfstandig kunnen bewegen thuis.
Verschillende pedagogische bronnen leerden me dat buggyzitten gepast is tot het derde of vierde levensjaar. Daarna zou u uw kleine dreumes maar beter aansporen tot wandelen, desnoods met een beetje hulp van Aerosmith. Diezelfde bronnen leerden me dat een normaal kind rond zijn vijfde of zesde verjaardag leert lezen, en bijgevolg interesse kan beginnen tonen in (lees)boeken. Hieruit trek ik de logische conclusie dat buggy’s, poussettes, kinderwagens, landeaus, koetsen en maxicosi’s met vierwielaandrijving niet noodzakelijk aanwezig hoeven te zijn op De toch al overvolle Boekenbeurs.

4) Hou steevast uw einddoel in de gaten
Zoals u uit bovenstaande proza al kon deriveren zijn er verschillende afleidingsmogelijkheden aanwezig op grootschalige evenementen. Collega’s, vrienden van ‘in’t middelbaar’, scabreuze “ziet wat die àànheeft” schepsels, boekenminnende BV’s, boekenschrijvende BV’s en journalisten. Probeer deze echter allemaal te negeren, en hou een nuchtere geest en een gepaste pas aan.

Who knows, you might actually buy a book.

Eén reactie to “De Gelezen Levieten”

  1. Isabelle november 1, 2010 bij 8:25 pm #

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: